MOSAiC-ekspedisjonen synlig fra verdensrommet.

Den lyse prikken er MOSAiC-ekspedisjonen observert med VIIRS
DNB-kanalen på NOAA-20-satellitten

Lysene fra MOSAiC-skipet Polarstern er synlig fra verdensrommet. NOAA sin NOAA-20-satellitt har VIIRS-instrumentet. I tillegg til 16 M-band- og 5 I-band-kanaler har VIIRS-instrumentet også kanalen "Day Night Band" (DNB). DNB-kanalen er svært følsom for synlig lys og har 3 forskjellige moder: en når den ser sollys, en for skumringsforhold, og en for natt. På den måten kan DNB fange opp reflektert lys fra månen om natten, men også kunstige lyskilder som lysene fra Polarstern eller andre lysfenomener som nordlys.

Bildet over er en kombinasjon av DNB-kanalen og M15-kanalen (som er en infrarød kanal) for å gi farger til bildet. En SYNOP er også synlig (trykk for å se bildet i full størrelse). En SYNOP er en standard måte å måle meteorologiske parametre.

 

MOSAiC-skipet Polarstern (© Alfred Wegener Institute, Stefan Hendricks)

Polarstern lyser opp omgivelsene for å muliggjøre arbeid i mørketiden, samt beskytte forskerne som jobber på isen fra isbjørn. Skipets posisjon 28. november 2019 vises i figuren under. Oppdatert informasjon om skipets posisjon finner man på denne linken: where-is-Polarstern.