SIRANO

logo of the SIRANO project

 

Kort om SIRANO

  • SIRANO står for Sjøis-overvåking og -varsling med satellitter i Norge (Sea Ice Retrievals and data Assimilation in NOrway);
  • SIRANO er en forskningsprosjekt støttet av Forskningsrådet (ROMFORSK programmet). 
  • SIRANO starter i april 2020 og slutter i april 2024 (4 år);
  • I SIRANO samarbeider MET og UiT;
  • I SIRANO vil vi åpne to stipendiater:
    • en 3-årlig PhD-stipend (start sept 2020);
    • en 2-årlig PostDoc (med start tidlig 2021);
  • ​For mer detaljer om SIRANO, ta kontakt.

 

Sammendrag

Havområdene rundt Svalbard er delvis dekket av isflak, som beveger seg hele tiden, og som kalles sjøisen. Vi bruker satellittbilder for å se hvor denne sjøisen er i dag, og datamodeller (datamaskiner?) for å regne oss fram til hvor den vil være i morgen. Dette er veldig lik framgangsmåte som brukes for værmeldingene du finner på Yr, bare at i stedet for temperatur, vind og skyer ser vi på sjøis.

Selv om metodene vi bruker for sjøis er de samme som de vi bruker for å varsle været på Yr er sjøisen veldig kompleks, og vi må forske mer for å få bedre varsler.

Dette er grunnen til at vi startet SIRANO. SIRANO er et forskningssamarbeid mellom Meteorologisk institutt og Universitetet i Tromsø. Vi jobber sammen for å forbedre satellittovervåkningen og varslingen av sjøis. Noen satellitter tar detaljerte bilder av jorda, men ikke så ofte som vi trenger. Andre satellitter tar bilder ofte, men med færre detaljer. Vi vil utvikle metoder som kombinerer bilder fra satellittene på en optimal måte, og som forbedrer sjøisvarslene. 

Dette arbeidet involverer både erfarne forskere fra Meteorologisk institutt og fra Universitetet i Tromsø, samt representanter for neste generasjon forskere i form av en PhD-student og en PostDoc. Vi samarbeider tett med Senteret for forskningsdrevet innovasjon (SFI) CIRFA (Centre for Integrated Remote Sensing and Forecasting for Arctic Operations, cirfa.uit.no/).

Flere detaljer om forskningen står på Engelsk her.